Χαιρετισμός Γενικού Γραμματέα του Τριφυλλείου Ιδρύματος
Δρος Νικολάου Π. Γλυτσού
στην Εκδήλωση για τους αείμνηστους Ευεργέτες,
Νικόλαο Τριφύλλη και Μιχαήλ Σεμιτέκολο
(Μονή Αγίου Θεοδώρου, Κύθηρα 4 Αυγούστου 2013)


Σεβασμιότατε, Κύριε Δήμαρχε, Κύριοι Πρόεδροι των Κυθηραϊκών Σωματείων, Κυρίες και Κύριοι,
Είπε ο Πρόεδρος του Κυθηραϊκού Συνδέσμου Αθηνών ότι ορισμένοι πιστεύουν πως είναι πολύ αργά να τιμήσομε τους δύο μεγάλους Κυθήριους που τιμούμε απόψε. Το σχόλιο που έχω να κάνω πάνω σε αυτό είναι ότι στη δίνη της ζωής είναι δυνατόν η συλλογική μνήμη μιας κοινωνίας να έχει κατά καιρούς μακρόχρονες διαλείψεις, αλλά όμως δεν χάνεται τελείως αλλά επανέρχεται όταν δεν πρέπει να χαθεί γιατί συνδέεται με αξιοσημείωτα κοινωνικά επιτεύγματα.
Οι άνθρωποι που ωφέλησαν τα μέγιστα αυτό τον τόπο δεν ξεχνιούνται από αυτούς που ωφελήθηκαν όσα χρόνια και αν περάσουν, αν αναλογιστεί κανείς τι έχουν αφήσει πίσω τους. Δεν είναι νομίζω υπερβολή ή κλισέ, αλλά εκφράζει την πραγματικότητα, αν πούμε ότι χωρίς την γενναιοδωρία των δύο αυτών μεγάλων Κυθηρίων το νοσοκομείο που προσφέρει στο νησί ανεκτίμητες υπηρεσίες υγείας και σώζει ζωές ίσως δεν θα είχε δημιουργηθεί ποτέ.
Κατά μία μάλιστα ευτυχή συγκυρία, ο αείμνηστος Νικόλαος Τριφύλλης που άφησε όλη του την περιουσία για να ιδρυθεί το παλιό νοσοκομείο, βοήθησε εμμέσως να γίνει και το νέο κτίριο. Πως? Μα μέσω του Τριφυλλείου Ιδρύματος που είναι δικό του δημιούργημα.
Να υπενθυμίσω, ή να το κάνω γνωστό σε όσους τυχόν δεν το γνωρίζουν, ότι για να επισπευτούν οι διαδικασίες κατασκευής του νέου νοσοκομείου και να μειωθούν οι τυχόν κίνδυνοι αναβολών ή και παντελούς ματαίωσής του που πάντα ελλοχεύουν, το Τριφύλλειο Ίδρυμα χρηματοδότησε εξ ολοκλήρου την σχετική μελέτη, η οποία στοίχισε 180.000 Ευρώ. Ταυτόχρονα, με τις συνεχείς και επίμονες ενέργειες τόσο του τωρινού προέδρου του Ιδρύματος Μανώλη Καλοκαιρινού, (τότε Αντιπροέδρου) όσο και του Επίτιμου Προέδρου Γιώργου Κασιμάτη (τότε Προέδρου), το Τριφύλλειο Ίδρυμα βοήθησε και για την εξασφάλιση και εκταμίευση των σχετικών κονδυλίων για την κατασκευή του νέου νοσοκομείου. Να δούμε πότε επιτέλους θα αρχίσει να λειτουργεί. Εμείς πάντως στο Τριφύλλειο Ίδρυμα επαγρυπνούμε.
Από την άποψη αυτή είναι λοιπόν εύστοχη, και θα έλεγα ακόμη εν μέρει και επίκαιρη η καθυστερημένη επιλογή των δύο αυτών αείμνηστων μεγάλων ευεργετών για την φετινή τιμητική αναγνώριση.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω την ευχή, και ελπίζω στην εκδήλωση του επόμενου καλοκαιριού το Τριφύλλειο Ίδρυμα και τα Κυθηραϊκά σωματεία να επιλέξουν να τιμήσουν μια προσωπικότητα εν ζωή, ώστε ο τιμώμενος να μην αποτελεί για τους παριστάμενους ανάμνηση αλλά ζωντανή παρουσία και ο ίδιος να είναι αυτόπτης και αυτήκοος μάρτυς των τεκταινομένων και να συμμετέχει στην διαδικασία.
Έχομε ήδη κάνει από εφέτος μια αρχή με την ειδική εκδήλωση που οργανώνει το Τριφύλλειο Ίδρυμα στο Γηροκομείο στις 13 Αυγούστου, στις 7 το βράδυ, στην οποία θα τιμηθούν οι αείμνηστοι και οι εν ζωή ευεργέτες και δωρητές του Γηροκομείου. Στην εκδήλωση αυτή θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής πλάκας με τα ονόματα των ευεργετών και θα απονεμηθούν τιμητικές διακρίσεις σε ευεργέτες και δωρητές. Είσαστε όλοι προσκαλεσμένοι στην εκδήλωση αυτή. Θα μας δώσετε μεγάλη χαρά και θα μας τιμήσετε.
Ευχαριστώ πολύ.